Startsidan - Björkebo Kommunikationsbyrå
  Startsidan Mail Sitemap  
              English
Integrerad kommunikation

 

 

 

SÖKMOTOROPTIMERING

 

 

 

 
Bookmark and Share
 

Sökmotoroptimering (SEO) - Sökoptimera din sajt

Välkommen till vår webb-skola. Här erbjuder vi enkla och handfasta råd om hur du kan sökoptimera din sajt. Vår online webb-utbildning är uppdelad enligt nedan avsnitt:

Vi genomför givetvis skräddarsydda utbildningar också - kontakta oss.

Steg 1 – Sökmotorer och nyckelord

Sökmarknadsföring kan delas in i två grupper: sökmotoroptimering (hamna så högt upp i den ordinarie, eller “organiska” träfflistan som möjligt) och sökordsmarknadsföring (sponsrade länkar där du betalar för att hamna ovanför eller vid sidan av den organiska träfflistan). Det organiska sökresultatet (det “vanliga” resultatet) får enligt olika studier dubbelt så många “klick” som de sponsrade länkarna.

 1. Nyckelord
  Detta är “A och O” i sökmarknadsföring. Att “sökoptimera” är att se till att texterna är innehållsrika och att de innehåller alla de nyckelord som de potentiella kunderna använder sig av. Men att optimera sin sajt kräver tid och kontinuitet. Det är därför som din första insats bör ske här och det är även dessa nyckelord som du kontinuerligt måste underhålla. Ta gärna hjälpa av oss för att hitta och underhålla dessa. Dina strategiska nyckelord ska alltid bestå av två eller flera ord. På så vis blir de tillräckligt specifika och utsatta för mindre konkurrens. Det är viktigt att titeln innehåller nyckelorden (se nedan) och sedan att upprepa dem i textrubriken och i textmassan, minst tre gånger.
 2. Relevans
  Detta är nästa viktiga del. Relevans innebär att du anpassar innehållet efter dina nyckelord. Detta tar sökmotorerna hänsyn till i sina sökningar. Har du bara nyckelord i titeln, men ingen relevans i texten, så kommer du inte att synas.
 3. Hur mycket är för mycket?
  Att ha med ett sökord för mycket reagerar sökmotorerna på. Man kan riskera att försvinna istället för att få en bättre placering. Gör texten läsbar men försök samtidigt att få med sökordet så ofta det går, utan att försämra läsbarheten.

Upp

Steg 2 – Sökmotorer och placering

 1. Meta-taggar
  De flesta sökmotorer bryr sig inte om dessa nuförtiden. Google t.ex. verkar fullständigt ignorera dessa, förutom de som handlar om vilka sidor som ska eller inte ska tas med i sökregistret. Men allt kan ändras, så använd meta-taggar som ett komplement.
 2. Sajtnamnet
  Det kan låta självklart, men det är inte alla som tänker på det. Har man t.ex. “bildbehandling” som ett nyckelord, så kommer t.ex. www.bildbehandling.se högre upp än de som har ett annat sajtnamn och “bara” ordet “bildbehandling” i nyckelorden på sidan.
 3. Titlar
  Sidans titel (mellan title-attributen H1 i koden) är den viktigaste platsen att visa sina nyckelord. Olika webbläsare tar med olika antal tecken i titeln. För att vara på säkra sidan ska du se till att titeln inte är längre än 70 tecken. Titeltexten är viktig eftersom sökmotorer läser av den för att få en idé om vad sidan handlar om. Det viktigaste ordet ska komma först och kan upprepas i meningen för extra eftertryck. Eftersom du inte kan få plats med hela ditt företagsutbud i en titel så se till att variera dina titlar på undersidorna.
 4. Flash och bilder
  Sökmotorerna använder sig av så kallade “robotar” eller “spindlar” som söker efter textelement för att analysera webbplatser. Därför bör du enbart ha animationer som ett komplement. Om du har hela sidan i Flash så finns det andra sätt att sökoptimera sin sajt. Hör av dig om så är fallet. När det gäller bilder, tänk på att inte använda dem som länkar. Sökmotorer bryr sig inte om länkar som går via bilder. Med andra ord, undvik att ha själva navigeringen genom bilder. Om du har bilder, se till att använda dig av hjälpord (alternate text).
 5. Vem länkar till oss?
  En hög ”PageRank”-nivå är viktigt och det kan du uppnå dels genom många interna länkar på din sajt och dels genom länkar till din sajt från andra sidor. Sökmotorer såsom Yahoo, Lycos och Google har länkning till din sida från andra webbsidor som ett kriterium. Kom ihåg att länkarna ska komma från relevanta sidor och gärna från bloggar. Google är förtjust i bloggar. Om du använder dig av “ankar”länkar på din sajt, se till att få in dina nyckelord i ankarlänken.
 6. För mycket HTML?
  Om webbplatsen innehåller för mycket kod kan det innebära att en del sökmotorer missar innehållet. Alltså, ju mer text i förhållande till HTML-kod desto bättre.

Upp

Steg 3 – Sponsrade länkar och sökord

Den stora fördelen med sponsrade länkar är att man ser resultatet direkt och länkarna är enklare att kontrollera. Allt från hur högt man vill hamna, vilka ord man vill synas med, hur mycket man vill spendera till mot vilka man vill synas (genom geografiskt urval). Detta är speciellt bra för t.ex. företag med säsongsberoende produkter eller företag som är regionalt fokuserade.

 1. Skräddarsydda sökord
  Sökord med hög trafik, har hög konkurrens och därför höga klickkostnader. Ta därför mer specifika ord och få färre (men mer exakta) sökningar samt lägre kostnader. Lägg gärna till sökordet i annonstexten för att göra texten mer relevant. Dessutom blir just det ordet markerat i fetstil.
 2. Företagsnamn?
  Om du har en sponsrad länk när någon söker på ditt företagsnamn för du större genomslagskraft. Och varför inte ha en sponsrad länk när någon söker på en konkurrents namn? Detta kan vara potentiella kunder till dig. Men använd självklart inte konkurrentens namn eller varumärke i annonsen eller något som nedvärderar konkurrenten.
 3. Publikfrieri
  Om du använder publikfriande ord som “gratis” så kommer du att få många besökare, men det är inte säkert att du får fler potentiella kunder. Dessutom kommer det att kosta. Samtidigt vill du inte att man ska hoppa över din annons och fortsätta till nästa för att se om den erbjuder något bättre. Allt är en avvägning. Uppmana gärna till handling med fraser som “börja idag”, “anmäl dig nu”, etc. Att använda sig av säsongsrelaterade erbjudande (ex. jul, påsk, sommar) fungerar också bra.
 4. Negativa sökord
  Om du inte vill ha besökare som söker på “gratis” kan du lägga till det som ett negativt sökord (ett minustecken framför sökordet).

Upp

Steg 4 – Sponsrade länkar och placering

 1. Specialdesignad målsida
  Oavsett vad du skriver i annonstexten, se till att relevant information finns direkt på målsidan. Den som klickar på länken kommer inte att lägga en massa tid på att söka efter informationen och då har du betalat för någon som bara har landat hos dig och sedan lämnar igen. Din målsida ska alltså vara anpassad efter den sponsrade länken.
 2. Placering
  De flesta tror att det är bäst att vara överst, men det har visat sig att tredje platsen oftast är den effektivaste. Den som klickar är då i en undersökande fas. Den som ligger överst kommer att få de flesta besökarna, men dessa besökare har kanske inte använt rätt sökord eller är bara ute efter generell information. Som trea kommer du förhoppningsvis i slutet, om inte sist, i undersökningsfasen.
 3. Jobba med länkarna
  Precis som med andra kampanjer gäller det att utvärdera annonsen och dess resultat regelbundet. Får du inte det resultat du söker, modifiera nyckelorden, rubriksättningen och målsidorna. Följ upp och se vilka nyckelkord som gör att en vanlig besökare blir kund. Gör olika annonser som visas slumpvis och se vilka som ger dig bäst resultat. Det är även viktigt att jobba med annonsernas effektivitet eftersom tex Google AdWords tar bort annonser som bara får ett fåtal klick.
 4. Innehållsnätverk
  Sökmotorer som har sponsrade länkar har dessutom ofta ett nätverk som de kan distribuera annonsen till. Dessa nätverk är dock inte så effektiva. Ett sätt att undvika dessa är att avmarkera (“opt out”) det alternativet när du beställer annonsen

Upp

 
 

Copyright © 2007 - 2012 Björkebo Consulting. All rights reserved.

BedrifterOm Oss Tips & Utbildning Kontakta Oss Våra Tjänster